Početna O nama Ponuda Starigrad Aktivni turizam Fotogalerija Rezervacije Kako do nas Kontakti
Aktivni turizam
 
Rezervacije

Starigrad


Pansion 'Anđelko' smješten je u centru Starigrada Paklenice, na samoj obali Jadranskog mora, tako da ste blizu svih događanja, a opet dovoljno daleko od gradske buke da se možete odmoriti i uživati u prekrasnom dalmatinskom ugođaju.

Idealnom položaju pogoduje i neposredna blizina veličanstvenog dragulja prirode – Nacionalni park Paklenica (UNESCO, 1978. g.) idealno mjesto za ljubitelje nedirnute prirode.

Spoj izuzetne ljepote prirode i mora nudi vam pregršt blagodati, aktivnosti i zabave.

Starigrad Paklenica je turističko mjesto i središte rivijere Paklenica koja se proteže duž 20 km Jadranske obale. Smješten je podno Velebita na samoj obali, na krajnjem sjeverozapadu Zadarske regije, svega 45 km od Zadra, tako da je povezan svim prometnim granama sa cijelim svijetom.

Okružen je sa četiri nacionalna parka, Paklenica, Kornati, Plitvička jezera i Krka, od kojih je Paklenica najbliži, a čija se vrata nalaze u samom Starigradu. U blizini je i atraktivni kanjon rijeke Zrmanje, Cerovačke pećine, PP Vransko Jezero te brojni povijesni spomenici koji govore i o kulturnom bogatstvu ovog kraja.
Rivijera Paklenica spoj je mora i planine, te zahvaljujući jedinstvenoj klimi, spoju tople mediteranske i hladne planinske, i utjecaju prirode, ovdašnje plaže slove kao jedne od najljepših plaža hrvatskog Jadrana.

Turistička ponuda ovog kraja očituje se u tome što pruža jednako vrijedan sadržaj ponude u kojem možete uživati tijekom vrućih ljetnih mjeseci kao i u zimsko doba, čemu možemo zahvaliti jednom od najpoznatijih hrvatskih Nacionalnih Parkova.

POVIJEST
Počeci ovog naselja sežu sve do prethistorijskog razdoblja o čemu svjedoče grobovi-tumuli na lokalitetima Gomila i Paklenić. U antičko doba ovdje se nalazilo rimsko naselje Argyruntum. U vrijeme cara Tiberija naselje je steklo municipalna prava, a tada su podignuta i utvrđenja. Od tog naselja do sada je istražena nekropola iz I-II. st. u kojoj su pronađeni vrlo bogati i vrijedni nalazi brončane plastike, nakita te staklenog i keramičkog posuđa. Svi se nalaze i čuvaju u arheološkom muzeju u Zadru.

Iz ranog srednjeg vijeka potječe predromanička starohrvatska crkvica Sv. Petra (X. st). U crkvi i oko nje nalazi se oko dvadesetak kamenih spomenika-stećaka. Pronađeni su i ostaci još starije gradnje, a istraživanja se vrši i dalje. Na rtu pred naseljem stoje ostaci Većke kule podignute najvjerojatnije za vrijeme turskih napada. Zbog njih je naselje u XVI. st. napušteno, a ponovno oživljava stoljeće kasnije.